מהי מודעות פונולוגית?
מודעות פונולוגית היא המודעות לצלילים הכי קטנים המרכיבים את השפה, זאת אומרת האותיות והתנועות. נבחין לדוגמה במילה ליצן, נאמר אותה לאט לאט ונתבונן בחלקים שאנו שומעים, נזהה את האות ל', את הצליל אֵ, את האות י', את האות צ', את הצליל אָ וכן את האות ן'. המודעות והרגישות לכך שחלקים קטנים יוצרים לנו מילים היא המודעות הפונולוגית.
מה חשיבותה לקריאה?
הקריאה מורכבת מקריאת החלקים הקטנים האלו, שהם האותיות והתנועות, וחיבורם למילים בעלות משמעות. כאשר ילד קורא צליל שהוא כבר מכיר כי כבר שמע אותו ותרגל אותו על ידי פירוק מילים, חריזה, צליל פותח וכד', ההכרות המוקדמת עם הצליל עוזרת לילד לשמור אותו בזיכרון, עוזרת לו להצליח להרכיב ממנו מילה ולמצוא את המשמעות ביתר קלות, הצלילים יתפסו אצלו כחלק מוכר מהשפה הדבורה ולא כמשהו תלוש.
מה חשיבותה לכתיבה?
כשאנו כותבים מילה אנו בעצם מפרקים אותה לחלקים הקטנים שלה ואז ממירים את הפונמה – הצליל ששמענו לגרפמה- אות או תנועה כתובה. לדוגמא המילה פורים, אנו שומעים פּוּ, יש כאן פּ ואוּ, אחר כך רִי, זה ר ואִי ואחר כך ם. רק לאחר שהצלחתי לחלק את המילה לחלקים והצלחתי לזהות כל חלק איזה ביטוי יש לו בכתב אני מצליח לכתוב את המילה בצורה טובה.
לקבלת פעילות ליצנים חווייתית לפיתוח מודעות פונולוגית, כישורי קריאה וכתיבה לחצו כאן.